ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Εκλογικός νόμος: Και το μαχαίρι, και το καρπούζι

 

Θα έχετε ακούσει όλοι την παροιμία που λέει: «Έχεις το μαχαίρι έχεις και το καρπούζι» Αυτό πραγματικά συμβαίνει και με τον εκλογικό νόμο στην Ελλάδα. Όχι τώρα που γίνεται ντόρος, αλλά ανέκαθεν. Και δεν μιλάω για το κόμμα που κυβερνάει, αλλά για όσους βουλευτές (δε) συστήνουν το σώμα της βουλής που είναι στην ουσία η νομοθετική εξουσία που βγάζει τους εκλογικούς νόμους.
Είναι τα ίδια κόμματα που τα "φτιάχνουν" μεταξύ τους περιμένοντας την κατάλληλη περίοδο για δικομματικές κυβερνήσεις, γιατί όχι και τρικομματικές. Πλέον δεν θα μας φανεί περίεργο να τους δούμε χέρι χέρι. Και ας λέει ο πρωθυπουργός για άλλες τερατογενέσεις.

Και τελικά αφού συμβαίνουν όλα αυτά, ποιος μας διασφαλίζει τη ψήφο;;     

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου το εκλογικό σύστημα προβλέπεται από το ίδιο το ισχύον σύνταγμά τους, παραμένοντας έτσι ενιαίο για όλες τις πολιτικές αναμετρήσεις. Αντίθετα στην Ελλάδα πολύ σπάνια ακολουθήθηκε το ίδιο εκλογικό σύστημα έστω και σε δύο συνεχόμενες εκλογές, εκτός τις επαναληπτικές, και τούτο διότι ο καθορισμός του εκλογικού συστήματος επαφίεται κάθε φορά στο κυβερνητικό έργο της κυβέρνησης που θα κηρύξει τις εκλογές, εκδίδοντας σχετικό νομοθέτημα. Το μαχαίρι της νομοθετικής εξουσίας που λέγαμε! 

Έτσι, από το 1844, χρονιά που καθιερώθηκε συνταγματικά η ψηφοφορία στην Ελλάδα, μέχρι το 1923, οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν με πλειοψηφικό σύστημα. Από το 1926, υπήρξε εναλλαγή πλειοψηφικού και αναλογικού έως το 1956, οπότε καθιερώθηκε το αναλογικό. Οι εκλογές του 1956, ακολούθησαν ένα μικτό πλειοψηφικό σύστημα με διαφοροποίηση των εκλογικών περιφερειών ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών τους. Το σύστημα ονομάστηκε από την αντιπολίτευση τριφασικό. Στις επόμενες εκλογές καταγράφηκαν σοβαρά περιστατικά βίας και νοθείας του αποτελέσματος. Στην μεταπολίτευση οι εκάστοτε εκλογικοί νόμοι εισήγαγαν διαφορετικά εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής. 

Τι θα ισχύσει τελικά στις επερχόμενες εκλογές; 

Αν περιμένετε μια σαφή απάντηση από αυτό το άρθρο, θα σας απογοητεύσω, και αυτό γιατί οι κωλοτούμπες των πολιτικών στην χώρα μας είναι εθνικό σπορ και όπως είπαμε, αυτοί έχουν το μαχαίρι αυτοί και το καρπούζι. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ακριβώς τις πληροφορίες που μας δίνονται, και θα προσπαθήσουμε να τις αναλύσουμε με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο. 

Βάση των πληροφοριών πάντως που υπάρχουν δημόσια αναρτημένες, μιλάμε για απλή αναλογική στην πρώτη Κυριακή, και ενισχυμένη αναλογική τη δεύτερη Κυριακή. Και αυτό γιατί είναι καθορισμένο να μεταφερθούμε σε διπλές κάλπες όπως μας είχε πει και ο πρωθυπουργός, διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ειδικά μετά τη ρήξη του με τον «ρυθμιστή» όπως θέλουν να λένε, Κ. Ανδρουλάκη (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ). Φυσικά, οι λόγοι μπορεί να είναι και διαφορετικοί. 

Ας δούμε όμως, για να κατανοήσουμε και τους όρους που μας επιβάλλουν φτιάχνοντας εκλογικούς νόμους στα μέτρα τους.

Ας δούμε τι είναι η καθαρή απλή αναλογική, όπως θέλουν να την λένε. 

Η μέθοδος της απλής αναλογικής, δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα εκλογικό σύστημα (ή εκλογικός νόμος) σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται η αντιπροσώπευση των κομμάτων στη βουλή. 

Η απλή αναλογική, χονδρικά είναι το σύστημα κατά το οποίο κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές. Το σύστημα αυτό είναι η καθαρή απλή αναλογική. 

Τώρα για το «καθαρή», θα κρατήσω προσωπικά τις επιφυλάξεις μου. Διότι ποτέ ως και σήμερα δεν έχει μπει στην συνάρτηση η αποχή που ρίχνει πολύ περισσότερο τα ποσοστά που μας λένε. 

Για παράδειγμα, ένα 32% ενός κόμματος, βάση της Singular, αυτομάτως γίνεται 16% όταν υπάρχει 50% αποχή. 

Το πρόβλημα του συστήματος αυτού είναι πως είναι πιο δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς απαιτείται συνεργασία πολλών κομμάτων (η τερατογένεση που ανέφερε ο Μητσοτάκης στην Δ.Ε.Θ – ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25, ΚΚΕ) εκτός αν κάποιο κόμμα καταφέρει να πάρει το 50,1% των ψήφων, που είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, όσο καλά συστήματα και να έχει η singular logic. 

Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική; Και συγκεκριμένα με τον νόμο που ψήφισε η Ν.Δ το 2020 και πιθανά θα συναντήσουμε στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών; 

Εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. 

Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. 

Μήπως τελικά η πρόταση που έκανε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα στην Δ.Ε.Θ, ευδοκιμήσει;

Δηλαδή, να εισηγηθούν εκ νέου σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο, με μικρές διαφοροποιήσεις, ώστε να πάμε απευθείας σε ενισχυμένη αναλογική, δίνοντας τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους και τη singular logic να βγάλουν κάποιο κόμμα αυτοδύναμο να κυβερνήσει την χώρα. Και όλα αυτά για να υπάρχει «σταθερότητα» και όλα τα υπόλοιπα με τα οποία παραμύθιασαν τον κόσμο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ίσως θα έπρεπε να μετονομαστεί σε « Δεν Έχουμε Θεό», δηλαδή δεν έχουμε (έχουν) νόηση.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε πολίτης; 

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζει πως οι βουλευτές που νομοθετούν εκλογικούς νόμους στα μέτρα τους, βάζουν ιδιωτικές εταιρίες αμφιβόλου προέλευσης στην καταμέτρηση των ψήφων, είναι παράνομοι και δεν έχουν συστήσει ποτέ τη Βουλή σε σώμα. Έπειτα θα πρέπει να γνωρίζουν πως με τους νόμους 3845/2010 και 3847/2010, όλα τα κόμματα είναι κατασχεμένα στους δανειστές. 

Γιατί αν μιλούσαμε για μια διαφορετική πολιτεία, θα λέγαμε: Η διαδικασία επιλογής των αντιπροσώπων μας (εκλογικός νόμος) είναι αντικείμενο επιλογής του εκλογικού σώματος (λαού) και όχι των αντιπροσώπων.(βουλευτών) ή τέλος πάντων δε θα μιλούσαμε καθόλου για αντιπροσώπευση. Αλλά για εκπροσώπηση.

Βασικός πυλώνας αυτής της εκπροσώπησης - και όχι αντιπροσώπευσης - που αναφέρουμε, είναι οι κατατεθειμένες στον Άρειο Πάγο, Προγραμματικές δηλώσεις που άπτονται 33 Αξιών-Αρχών-Νόμων. 

Είναι οξύμωρο συνέλληνες μου, να ξέρουμε πως οι κυβερνήσεις που βγαίνουν στη χώρα μας, συνήθως έχουν την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και αντιπολιτεύσεις συνήθως μάχονται τις θέσεις αυτών και να περιμένουμε να δούμε προκοπή στην χώρα μας.

Η πρόταση και η επιθυμία της «Ελλήνων Συνέλευσις», είναι μια βουλή γεμάτη Έλληνες πολίτες από κάθε μετερίζι, άξιους Έλληνες ιθαγενείς που θα εκπροσωπούν τους πολίτες και τα δίκαια τους, αλλά και την τόσο ιερή κληρονομιά των προγόνων μας. Θα πρέπει να ενημερωθούν για όσα λέει ο εθνικός πολιτικός φορέας «Ελλήνων Συνέλευσις» στην Ιδρυτική Διακήρυξη του, αποκηρύσσοντας τα κόμματα εξουσίας και δίνοντας την επιλογή σε κάθε ενεργό Έλληνα πολίτη να μπει στην διαδικασία, όχι μόνο του ΕΚΛΕΓΕΙΝ, αλλά κυρίως του ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ.

Κλείνοντας, θα θυμίσω πως εμείς τους δίνουμε το μαχαίρι, εμείς και το καρπούζι. 

Ήρθε ο καιρός να αντιστραφούν οι ρόλοι. Να πάρουμε δηλαδή το μαχαίρι, και να κρατήσουμε το καρπούζι για το σύνολο! 

Ενταχθείτε άμεσα, για να ζήσουμε όπως αρμόζει σε κάθε Έλλην άνθρωπο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγώνουν όλες τις διαδικασίες για δέκα ημέρες στις πολεοδομίες όλης της χώρας
ΧΩΡΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ Η ΜΙΣΗ ΧΩΡΑ
Πλήρης παράλυση στην Πολεοδομία!
«Μοντέλο» πολεοδομικής αναρχίας η Ελλάδα

Πως θα λειτουργεί το Ελλάνιο Αξιακό Σύστημα στην Ελλήνων Πολιτεία.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ... ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ!
Η Ελλήνων Συνέλευσις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΌΜΜΑ!

Ποιος θέλει μια Ελλάδα χωρίς Έλληνες;

ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ή πτώχευση;

ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σύστημα ή καθεστώς;

"ΠΟΛΙΤΗΣ" η λύση για κάθε πρόβλημα

Έλα μαζί μας και Ε.ΣΥ... Είναι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε.

Καλλέργης Ηλίας – Υποψήφιος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980036798

facebook:

twitter:

instagram:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια